Uitgelicht: Het Heerlijke Heinekenboek

Boekrecensie 09 okt 2020
Manon Kersten

Ontdek het verhaal achter Heineken

Benieuwd naar de briljante uitvinding waarmee stamvader Gerard Adriaan de naam Heineken vestigde? Brouwerijmedewerkers die ijs rondbrengen in een pipowagen? Ooit gehoord van het graanpaard of de gistpeer? Een oude Hollandse meester in de Heineken-collectie? En … wie gaat er schuil achter de initialen ‘HP’

 

Nostalgisch biertafelboek

Met het rijk geïllustreerde boek It could only be Heineken belandt een schat aan verhalen op de koffietafel. Of beter gezegd: op de stamtafel. Opmerkelijke weetjes, sappige anekdotes en indringende portretten schetsen de persoonlijkheden van 100 Heineken Stars: voorwerpen, affiches, foto’s, films en kunstwerken uit de erfgoedcollectie die de bierbrouwer op initiatief van Alfred (Freddy) Heineken vanaf de jaren 1970 bijeenbracht. Die verzameling is inmiddels uitgegroeid tot ruim 120.000 tastbare herinneringen aan de geschiedenis van het concern.

Visuele reis door bier- en brouwerijcultuur

 

Charlene de Carvalho-Heineken kreeg een voorproefje van het boek.

“In dit boek staan kostbare exemplaren, zoals een zilveren gedenkschaal en een schilderij van Nicolaas van der Waay, zij aan zij met een oude brandspuit en een piepklein lucifermapje. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn stuk voor stuk getuigen van de geschiedenis van Heineken als onderneming, van de historische bier- en brouwcultuur in Amsterdam en Rotterdam en natuurlijk van hun menselijke tijdgenoten die deze opmerkelijke wereld bevolkten.” – Uit: It could only be Heineken

Hoe een kleine brouwerij ’s werelds grootste werd.

Dit boek is het resultaat van een spannende zoektocht naar de historische verhalen die elk object met zich meedraagt en die door de tijd heen uitzoomen van Amsterdam naar Nederland, Europa en uiteindelijk de hele wereld. Blijf lekker thuis en reis, kijk, lees of pubquiz mee.

Bier in Amsterdam

Amsterdam bierstad. Daar waar Heineken werd opgericht. En vandaag de dag meer dan 45 brouwerijen te vinden zijn. In de tentoonstelling wordt de bezoeker achterstevoren door de bierhistorie geleid. Van de recente craftbeer-revolutie naar Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier in de 14e eeuw.

Bier – Amsterdam, stad van bier en brouwers is tot en met 1 november te zien in het Amsterdam Museum

Of klik hier voor meer info.

Bezoek met boek: Heineken Experience

Na het lezen van It could only be Heinken nog meer ontdekken over de geschiedenis van Heineken? Ervaar de wereld van Heineken met alle zintuigen tijdens een bezoek aan de Heineken Experience in Amsterdam. Voel het hop, proef de wort en ruik de authentieke geuren van de brouwerij. Omringd door de rijke Heineken historie smaakt een biertje aan het eind van dit bezoek extra bijzonder.

Plan hier je bezoek.

Deel deze blog