Blog #1 | Het Grote Vrouwen Kunst Boek | Hilma af Klint

Video 30 jun 2020
Robin Kramer

Iedere week plaatst WBOOKS een blog over een bijzondere vrouwelijke kunstenaar. Ter gelegenheid van de verschijning van Het Grote Vrouwen Kunst Boek. Om de twee weken zal de blog aangevuld worden door een microdocumentaire over de kunstenaar van die week. Deze week: Hilma af Klint.


Het astrale vlak. De wereld boven de onze. Spiralen, kleurtheorie. Automatisch schrijven en schilderen, decennia voordat de Surrealisten daarmee begonnen. De Zweedse Hilma af Klint was met haar occulte, abstracte kunstwerken haar tijd ver, ver vooruit.

Zoeken naar het bovennatuurlijke

Na de dood van haar tienjarige zusje, begint Af Klint geïnteresseerd te raken in het bovennatuurlijke. Met een groep gelijkgestemde vrouwen richt ze de spirituele kunstenaarsgroep “De fem” op. Samen testen ze de rekbaarheid van zowel de werkelijkheid als van de kunst. Tussen 1906 en 1915 maakt Af Klint 193 schilderijen in het geheim. Om tegelijkertijd brood op de plank te krijgen maakt ze portretten en landschappen. De serie die ze in het geheim maakte heette Paintings for the Temple en zou haar bekendste werk worden.

Ik had geen idee wat het voor moest stellen. Ik werkte snel en standvastig, zonder ook maar een penseelstreek te verwijderen.

Haar tijd ver vooruit

In haar testament legde Hilma vast dat haar werk pas twintig jaar na haar dood getoond mocht worden. Ze liet twaalfhonderd schilderijen, honderd teksten en meer dan zesentwintigduizend pagina’s aan aantekeningen achter. Ze wist dat ze een pionier zou worden, dat het begrip voor haar werk nog even op zich zou laten wachten. Ze had het ongeveer goed in geschat. Na haar dood in 1944 kreeg ze in de jaren tachtig eindelijk de herkenning die haar toekwam. In 1987 werd haar werk voor het eerst getoond in Nederland, in Gemeentemuseum Den Haag. Maar ook daarna bleef Hilma af Klint de interesse van kunstliefhebbers opwekken. Zo was er in 2018 een grote overzichtstentoonstelling te zien in het Guggenheim Museum in New York.

Hilma af Klint geldt nu als een baanbreker op het gebied van de abstractie die niet meer uit de kunstgeschiedenis weg te denken is.


Het Grote Vrouwen Kunst Boek vertelt de verhalen van vierhonderd kunstenaars, uit meer dan vijftig verschillende landen en uit de afgelopen vijf eeuwen. Elke kunstenaar komt aan bod met een sleutelwerk en een informatieve achtergrondtekst. Dit aankomende standaardwerk loopt parallel aan een discussie over en hang naar meer diversiteit in de culturele wereld – it’s been a long time coming, maar ook precies op tijd.

Het Grote Vrouwen Kunst boek