• Specificaties
  Illustraties

  400

  Taal

  Nederlands

  Uitvoering

  Gebonden

  Aantal pagina's

  368

  Auteurs

  ,

 • Het Grote 40-45 Boek bevat opmerkelijke opnamen bij die door Duitse soldaten zijn gemaakt. Door de aandacht te richten op amateurfoto’s ontstaat een meer onverbloemde kijk op de Tweede Wereldoorlog. Een aangrijpend fotoboek met veel afbeeldingen die nooit eerder zijn gepubliceerd. Het boek is onderverdeeld in thema’s als ‘Overwinning’, ‘Nederlaag’, ‘Verzet en terreur’, ‘Dagelijks leven’ en ‘Kind in oorlog’.

  Voor Het Grote 40-45 Boek is onderzoek gedaan in het foto-archief van het NIOD en andere fotocollecties in binnen- en buitenland. René Kok bekeek samen met Erik Somers 150.000 oorlogsfoto’s.
  Vooral uit particuliere bron komen steeds meer oorlogsfoto’s ter beschikking. Zo blijken Duitse soldaten hun diensttijd in het bezette Nederland en aan de fronten voor het eigen fotoalbum te hebben vastgelegd. Met hun eenvoudige camera fotografeerden zij onder meer de inval in Nederland. Hierdoor is nu een beter beeldverslag van de meidagen van 1940 te geven.
  Bijzonder zijn de ‘vensterbankfoto’s’; foto’s die heimelijk achter ramen en gordijnen werden gemaakt van bijvoorbeeld het afvoeren van Joden. Openlijk fotograferen van dergelijke gebeurtenissen durfden burgers niet. De foto’s zijn pas veel later weer opgedoken. Verrassend in dit boek is het grote aantal kleurenfoto’s. Zowel in Nederland als daarbuiten werd de oorlog met de toen pas uitgevonden kleurenfotografie vastgelegd. De opnamen in kleur brengen de historische werkelijkheid dichterbij.


Specificaties
Illustraties

400

Taal

Nederlands

Uitvoering

Gebonden

Aantal pagina's

368

Auteurs

,


In het kort

Het Grote 40-45 Boek bevat opmerkelijke opnamen bij die door Duitse soldaten zijn gemaakt. Door de aandacht te richten op amateurfoto’s ontstaat een meer onverbloemde kijk op de Tweede Wereldoorlog. Een aangrijpend fotoboek met veel afbeeldingen die nooit eerder zijn gepubliceerd. Het boek is onderverdeeld in thema’s als ‘Overwinning’, ‘Nederlaag’, ‘Verzet en terreur’, ‘Dagelijks leven’ en ‘Kind in oorlog’.