• Specificaties
  Gewicht 0.2 kg
  Illustraties

  20

  Taal

  Nederlands

  ISBN

  9789089102911

  Aantal pagina's

  114

  Auteurs

 • Louise te Poele fotografeert vanuit een fascinatie met mensen. Ze zoekt bijzondere karakteristieken, eigenaardigheden die ieder mens tot een individu maken. Bekenden, minder bekenden, familie, toevallige voorbijgangers: bij iedereen zoekt ze het excentrieke, het buitengewone. Daarin schuilt de schoonheid van een mens.

  Voor Farmers portretteerde ze bewoners van haar geboortedorp, in de Achterhoek. ‘De mensen uit mijn geboortedorp heb ik als uitgangspunt genomen voor deze serie. Toen ik ze voor de eerste keer fotografeerde, werd ik door hen geraakt. Dat was op het vijftigste verjaardagsfeestje van mijn oude buurvrouw. Ik werd zo vrolijk van de manier waarop ze samen feest vierden en hoe sterk ze allemaal op elkaar lijken dat ik besloot ze te gaan volgen op verschillende feesten en bruiloften en zo is de serie ontstaan. Ik heb ze niet geposeerd in beeld gebracht. Daarmee wordt de documentairefotografie geraakt. Door de achtergrond zwart te maken, krijgen de beelden een dramatisch lading. Dit heb ik gedaan om de koppen geen context mee te geven. Het gaat mij op de mensen, niet om hun omgeving. Zo heb ik de werkelijkheid een persoonlijke interpretatie gegeven. De koppen worden personages, ze doemen op uit donkere achtergronden en doen denken aan beelden/herinneringen uit een ver verleden. Aan de jaartallen is te zien dat de foto’s heel recent zijn. Niet stammen uit de tijd waarnaar ze refereren.’ Piet Gerbrandy schrijft in Farmers: ‘Uit deze portretten spreekt bewondering en mededogen: bewondering voor de vaste wil van de personages er het beste van te maken, en mededogen met de vergeefsheid van dat streven. Het resultaat van die benadering is een schoonheid die zowel confronteert als bemoedigt.’ Louise te Poele (1984) is opgeleid aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten en werkt op diverse plaatsen in Europa – tot januari 2011 is zij artist-in-residence in Schloss Ringenberg in Duitsland. Van 2007 tot 2010 portretteerde zij de afstuderende studenten van de ArtEZ Modeacademie. In 2010 maakte ze de portretten van de eindexamenklas van de modeafdeling van het Royal College of Art in Londen. Van haar vrije werk is de reeks ‘Farmers’ het bekendst. Het boek van deze serie wordt 8 januari gepresenteerd bij de opening van haar solotentoonstelling in Galerie Bart in Amsterdam. Piet Gerbrandy studeerde klassieke talen te Leiden en doceert Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft vertalingen, essays, gedichten en poëzierecensies.


Specificaties
Gewicht 0.2 kg
Illustraties

20

Taal

Nederlands

ISBN

9789089102911

Aantal pagina's

114

Auteurs


In het kort

Louise te Poele fotografeert vanuit een fascinatie met mensen. Ze zoekt bijzondere karakteristieken, eigenaardigheden die ieder mens tot een individu maken. Bekenden, minder bekenden, familie, toevallige voorbijgangers: bij iedereen zoekt ze het excentrieke, het buitengewone. Daarin schuilt de schoonheid van een mens.