• Specificaties
  Taal

  Nederlands

  Uitvoering

  Gebonden

  Aantal pagina's

  480

  Auteurs

  , ,

  ISBN

  9789066303553

 • Kabinetten, galerijen en musea is een onmisbare uitgave voor wie door werk of studie met collectievorming te maken heeft. Het is een geheel herziene en uitgebreide editie van het handboek over de geschiedenis van het verzamelen en presenteren van kunst en naturalia in Europa van 1500 tot heden. De bundel met vijftien hoofdstukken onder redactie van Ellinoor Bergvelt, Debora J. Meijers en Mieke Rijnders is in samenwerking met de Open Universiteit uitgegeven. Het boek geeft een overzicht van het verzamelen, van het encyclopedisch verzamelen door vorsten, overheden en particulieren tot 1800, tot het gespecialiseerde verzamelen door musea vanaf 1750.

  Presentatiegeschiedenis loopt als een rode draad door het boek, maar ook de motieven voor het aanleggen van een verzameling en de functies van deze collecties worden besproken. Tot en met de 18e eeuw moest de encyclopedische verzameling de totale kennis van de wereld representeren. Geleidelijk kwamen deze verzamelingen meer in de openbaarheid. Vanaf circa 1750 ontstonden gespecialiseerde musea: het natuurhistorische museum, het etnografische museum en het kunstnijverheidsmuseum. De laatste zes hoofdstukken gaan dieper in op het museum voor beeldende kunst: zowel presentatie en collectievorming, als het concept ‘museum’ en de modernisering ervan komen aan bod.


Specificaties
Taal

Nederlands

Uitvoering

Gebonden

Aantal pagina's

480

Auteurs

, ,

ISBN

9789066303553


In het kort

Kabinetten, galerijen en musea is een onmisbare uitgave voor wie door werk of studie met collectievorming te maken heeft. Het is een geheel herziene en uitgebreide editie van het handboek over de geschiedenis van het verzamelen en presenteren van kunst en naturalia in Europa van 1500 tot heden. De bundel met vijftien hoofdstukken onder redactie van Ellinoor Bergvelt, Debora J. Meijers en Mieke Rijnders is in samenwerking met de Open Universiteit uitgegeven. Het boek geeft een overzicht van het verzamelen, van het encyclopedisch verzamelen door vorsten, overheden en particulieren tot 1800, tot het gespecialiseerde verzamelen door musea vanaf 1750.