In 1634 trouwt Rembrandt van Rijn in Friesland met Saskia Uylenburg, de liefde van zijn leven. Saske, zoals haar Friese doopnaam luidt, is geboren in Leeuwarden en groeit daar ook op. De beroemde schilder leert haar kennen als Saskia een bezoek brengt aan haar neef in Amsterdam.
Dit boek schetst een beeld van het huwelijk in de tijd van Rembrandt en Saskia: het meest beroemde Friese bruidspaar ooit. Hun verhaal is tegelijk het verhaal van het societyhuwelijk in de zeventiende eeuw. Van hofmakerij tot testament. Wat gaat er vooraf aan de belangrijkste stap in een mensenleven en hoe gaat het er aan toe bij zo’n chique trouwpartij? Welke waarde wordt er gehecht aan de vaste huwelijksband en hoe verloopt het leven na de trouwerij, als lief en leed gedeeld moeten worden?
Aan de hand van mooie en ontroerende schilderijen, kostbare voorwerpen, brieven en gedichten ontdek je dat een trouwbelofte van toen weinig verschilt van een trouwbelofte van nu.
Titus aan de lessenaar behoort tot de mooiste schilderijen van Rembrandt. Maar hoe weten we dat deze jongen Titus, de zoon van Rembrandt, voorstelt? Is dat wel zo? Van verschillende andere schilderijen van Rembrandt is dat ten onrechte ook gedacht.
In dit boek wordt het leven van Titus beschreven, gebaseerd op archiefdocumenten. Hij werd in 1641 geboren, maar zijn moeder Saskia stierf acht maanden later. Titus zelf werd al op 7 september 1668 begraven, nog maar 26 jaar oud. Na zijn dood zou nog een dochter van hem worden geboren. Van belang is de inventaris van zijn rijke nalatenschap die toen werd gemaakt. Daarin worden ook vier portretten van zijn vader, zijn moeder en hemzelf genoemd. Dus was er tóch een portret van Titus!
Na de biografie worden de schilderijen, de tekeningen en de ets besproken die Titus heten voor te stellen. Steeds wordt daarbij gekeken of dat inderdaad zo kan zijn. Ten slotte wordt nagegaan of Titus zelf ook schilder is geweest.