De Duitse expressionistische kunstenaars Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde hunkerden naar een onbedorven, vitale kunst. Daarvoor keken ze naar mensen en voorwerpen uit culturen buiten Europa, voornamelijk Afrika en Oceanië.
Het boek Kirchner en Nolde | Expressionisme Kolonialisme onderzoekt hun werk in de context van het Duitse kolonialisme tussen 1908 en 1918. Minder bekende, gewelddadige aspecten van het expressionisme komen aan het licht. Wat is de relatie tot hun werk? En het kolonialisme? Hoe waren de machtsverhoudingen tussen kunstenaar en model? Ook wordt gekeken naar de verhalen van de mensen die werden afgebeeld.
Atelier
Hier op de foto zien we Erna Schilling (Kirchner) en Ernst Ludwig Kirchner in het atelier aan de Durlacher Straße 14 in Berlin, ca. 1912. Schilling was danseres en geliefd model van Kirchner en andere kunstenaars van kunstenaarscollectief Die Brücke. Het atelier van Kirchner laat een complexe dynamiek tussen kunst en leven zien. Bij de inrichting liet hij zich inspireren door artefacten van over de hele wereld. Zijn oeuvre bevat talrijke en uiteenlopende van deze atelierscènes.
Tentoonstelling
In het najaar van 2021 vond de tentoonstelling Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam. Geniet nu van dit prachtige boek met werken van Kirchner, Nolde en onbekende kunstenaars uit andere werelddelen. Inclusief documentair materiaal uit die tijd. Met 256 pagina’s en ca. 240 afbeeldingen is er eindeloos veel te ontdekken voor de kunstliefhebber.
Blader hier door het inkijkexemplaar.