In de ‘Gouden Eeuw van Zeeland’ (1550-1700) waren de Zeeuwen van groot belang in de Opstand tegen Spanje en hielden tevens de welvaart op peil dankzij hun ondernemersgeest. In dit tweede deel van het nieuwe standaardwerk over de geschiedenis van Zeeland staat deze roemrijke tijd centraal. De strijd tegen het water speelde een belangrijke rol in deze periode, maar door inpoldering kon er een einde worden gemaakt aan het landverlies en zelfs 52.000 hectare aan de landbouwgronden worden toegevoegd. Een onmisbaar boek voor alle Zeeuwen in Zeeland en daarbuiten.
Met vele illustraties, kaarten en een index op geografische en persoonsnamen is dit boek aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en tegelijkertijd wetenschappelijk verantwoord. De thema’s land en water, economie, bevolking en sociale verhoudingen, politiek, religie en cultuur worden belicht in fraai geïllustreerde hoofdstukken. De 4-delige reeks Geschiedenis van Zeeland verschijnt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de provincie Zeeland in 2014, in samenwerking met de Stichting Historisch Onderzoek Zeeland en het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht.
Zie ook de overige delen uit de reeks: Geschiedenis van Zeeland 1, Geschiedenis van Zeeland 3 en Geschiedenis van Zeeland 4.