• Specificaties
  • Het Van Gogh Museum in Amsterdam beheert meer dan tweehonderd schilderijen en ongeveer vijfhonderd tekeningen van Vincent van Gogh. Het is de grootste en meest representatieve verzameling van zijn werk ter wereld. De collectie, afkomstig van de familie Van Gogh, zal worden ontsloten in omvangrijke bestandscatalogi. De schilderijen worden in drie, de tekeningen in vijf publicaties behandeld. Vincent van Gogh, schilderijen. Nederlandse periode 1881-1885 behandelt de 44 Hollandse schilderijen uit de collectie in het Van Gogh Museum. De verzameling bevat erkende meesterwerken als De aardappeleters, De hut en Stilleven met bijbel. Daarnaast zijn er vele studies van koppen, stillevens en werkende figuren, waarin Van Gogh zich oefende in licht-donker contrasten, kleur en penseelbehandeling.

    Hij begon voor het eerst te schilderen in 1881 en ontwikkelde zich verrassend snel van onwetende beginner tot een waarachtig origineel meester. Van Goghs Hollandse schilderijen zijn doorgaans donker, maar bevatten toch verrassend veel kleur. Tijdens zijn verblijf in het Brabantse dorp Nuenen (1883-1885) wilde Van Gogh laten zien dat een van de mooiste dingen van de schilders dezer eeuw is geweest: het schilderen van donker dat toch kleur is.In het kort

Het Van Gogh Museum in Amsterdam beheert meer dan tweehonderd schilderijen en ongeveer vijfhonderd tekeningen van Vincent van Gogh. Het is de grootste en meest representatieve verzameling van zijn werk ter wereld. De collectie, afkomstig van de familie Van Gogh, zal worden ontsloten in omvangrijke bestandscatalogi. De schilderijen worden in drie, de tekeningen in vijf publicaties behandeld. Vincent van Gogh, schilderijen. Nederlandse periode 1881-1885 behandelt de 44 Hollandse schilderijen uit de collectie in het Van Gogh Museum. De verzameling bevat erkende meesterwerken als De aardappeleters, De hut en Stilleven met bijbel. Daarnaast zijn er vele studies van koppen, stillevens en werkende figuren, waarin Van Gogh zich oefende in licht-donker contrasten, kleur en penseelbehandeling.