Blog #2 Hitchcock

Blogs 13 nov 2020
Willemijn van de Walle

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Hitchcock compleet een blog over zijn werk.

 

Tippi en de vogels

“It could be the most terrifying motion picture I have ever made!” laat Alfred Hitchcock optekenen op het filmaffiche. Maar niet alleen voor hem en voor zijn fans is The Birds (1963) een film die de adem doet stokken en het bloed laat stollen. Hoofdrolspeelster Nathalie Kay ‘Tippi’ Hedren krijgt voor een scene die op het doek twee minuten duurt, vijf dagen lang vogels naar haar gezicht gesmeten door assistenten buiten het zicht van de camera. Aan het einde van wat zij de ergste week van haar leven noemt, wordt ze hysterisch wanneer een meeuw haar ooglid open krabt. Een dokter schrijft haar een week rust voor.

Tippi Hedren (1930) heeft tot dan toe nog maar heel weinig geacteerd. Ze is model, net naar Los Angeles verhuisd om actrice te worden. Hitchcock ziet haar in een reclamespot. Vervolgens contracteert hij haar exclusief voor zeven jaar.

She's already reaching the lows and highs of terror.

Hitchcock raakt geobsedeerd door Hedren. Over zijn fascinatie voor blonde vrouwen in het algemeen en de rol die blondines in zijn films spelen, is veel geschreven. Maar bij Hedren gaat hij een stapje verder. Zij wordt betrokken bij alle aspecten van het maken van The Birds en ondergaat zo een crash course in filmmaken. Na een paar weken opnemen vertrouwt hij een journalist toe hoe geweldig hij haar vindt: “She’s already reaching the lows and highs of terror.” Hij gaat gedurende de draaitijd van de film haar gangen na, gunt haar maar een halve dag per week vrijaf, zegt haar wat wel en niet te eten, en verbiedt cast en crew bij haar in de buurt te komen. Naar verluidt probeert hij haar op de achterbank van een auto met enig geweld te kussen.

Na The Birds volgt Marnie (1964). Tijdens de opnames voor deze film, gaat het helemaal mis tussen de meester en zijn muze. Hij isoleert haar volkomen. Op een dag vertelt hij haar over een terugkerende droom waarin Tippi naar hem toe komt en zegt: “Hitch, I love you—I’ll always love you”. Hitchcock vernedert haar en maakt seksuele toespelingen. Haar afwijzing leidt tot bedreigingen. Zoals in Hitchcock compleet valt te lezen: “Marnie is een opmerkelijke en harde film en is de getuigenis van een filmmaker die smoorverliefd is en niet weet of hij zijn geliefde moet stoppen of vernietigen.”

Tippi doet uiteindelijk wat niemand ooit durfde: zij scheldt Hitchcock in het bijzijn van anderen uit voor vet varken. Daarmee doet de actrice “iets wat niemand mag doen. Ze verwees naar mijn gewicht.”

Na Marnie werken Tippi en Hitchcock nooit meer samen. Hij houdt haar nog enige jaren aan haar contract, verbiedt haar enkele rollen aan te nemen en betaalt haar dus om niets te doen. Uiteindelijk bevrijdt de studio haar uit haar gouden kooi.

Hitchcock, een briljante bolleboos, maar misschien ook wel de meest angstaanjagende vogel van allemaal.

Marti Huetink
Marti Huetink
directeur – uitgever WBOOKS