Illuster gezelschap

Blogs 06 jun 2021
Willemijn van de Walle

Een blog geschreven door Johan de Bruijn, adjunct uitgever WBOOKS over hoe het kwam dat foto’s van Nederlandse stoomtreinen door een buitengewoon Brits gezelschap in de jaren ’30 van de vorige eeuw nu in een boek verschijnen.


“Zou dit soms iets voor jullie kunnen zijn?”, vroeg Hans van Poll mij in een berichtje. Hans en ik kennen elkaar al jaren door onze wederzijdse interesse in de spoorwegen. Via connecties in Groot-Brittannië had hij een wel zeer bijzondere collectie foto’s uit de jaren 1930 op de kop getikt.

Het is de weerslag van een reeks excursies door de Stephenson Locomotive Society in Nederland. In groepsverband bezochten de leden van dit illustere genootschap verschillende stations en depots. Medewerkers van NS ontvingen hen hier met open armen, in de overtuiging dat zij vertegenwoordigers waren Britse spoorwegmaatschappijen. Niet iedereen beheerste destijds de Engelse taal…Voor de toeschouwer van nu een historische sensatie om te zien hoe het er in die tijd bij de Nederlandse Spoorwegen aan toe ging.

De foto’s die de Britten hier maakten zijn van sublieme kwaliteit. Haarscherp, en met een goede focus op de omgeving. Voor de toeschouwer van nu een historische sensatie om te zien hoe het er in die tijd bij de Nederlandse Spoorwegen aan toe ging! Met zijn grote kennis van stoomtractie bij NS kon Van Poll exact uitleggen wat er op de foto’s te zien is. Archiefonderzoek bracht bovendien interessante achtergrondinformatie boven water.

Voor de liefhebbers van spoorse zaken werd het hiermee een must-have in de boekenkast. De vraag van Hans van Poll wilde ik dus wel met een volmondig “ja” beantwoorden. Het resulteerde in Stoom bij NS in de jaren dertig, een nieuwe loot in het geschiedenisfonds van Uitgeverij WBOOKS.