Hier is het gebeurd | 50 plekken in Hitlers Duitsland om bij stil te staan | Podcast

Podcast 07 feb 2023
Uitgeverij WBOOKS

Fotograaf Rolf Baas en schrijver Ad van Liempt reisden kriskras door Duitsland en bezochten, fotografeerden en beschreven de plekken waar het in Hitler-Duitsland is gebeurd, de wel bekende net zo goed als de volslagen onbekende. In zes afleveringen vertellen ze over wat ze zagen en leerden, in elk deel een ander thema. Memorabele locaties uit het Derde Rijk (1933-1945) waar de absurditeit en gruwelijkheid voelbaar zijn. Sommige bekend, sommige onbekend. Maar als je er staat realiseer je je: hier is het gebeurd.

1. Nazikopstukken en hun favoriete plekken

 In deze aflevering vier plekken waar de nazikopstukken zich terugtrokken of zich bijzonder thuis voelden: de Berghof in Berchtesgaden (Hitler), Carinhall (Göring), Wandlitz aan de Bogensee (Goebbels) en kasteel Wewelsburg bij Paderborn (Himmler).

 

 2. Jodenvervolging

In deze aflevering vier plekken die een rol speelden in de Jodenvervolging, een van de belangrijkste uitwassen van het Derde Rijk: de synagoge van Essen tijdens de Kristallnacht of Novemberpogrom in november 1938; station Grünewald in Berlijn en dan speciaal Gleis 17, het afgelegen perron waar de deportatietreinen vertrokken; de Wannsee in Berlijn, waar in januari 1942 de beruchte gelijknamige conferentie werd gehouden; en tot slot Tröbitz, aan de Tsjechische grens, het eindpunt van het Verloren Transport, een onvoorstelbare treinreis in april 1945.

 

3. Geallieerde ­aanvallen

In deze aflevering vier plekken waar de geallieerde legers probeerden Hitler-Duitsland zwaar te raken: de stuwdammen in het Sauerland, in het bijzonder die in de Möhnesee; de Slag om Hürtgenwald, waar zeker 33.000 Amerikanen zijn gesneuveld; het bombardement op Peenemünde, waar de V1 en vooral de V2 werden ontworpen en gebouwd; en tot slot de Seelower Höhen, waar de beslissende slag tussen de Duitsers en het Rode Leger werd gevoerd.

 

4. Mislukte projecten

In deze aflevering vier plekken waar je kunt zien dat niet alles wat Hitler aanraakte in goud veranderde, de mislukkingen van het Derde Rijk: Ordensburg Vogelsang, een mislukt opleidingsinstituut voor toekomstige nazileiders; de nooit afgebouwde congreshal in Neurenberg, die de grootste van de wereld had moeten worden; de vijf kilometer aan betonnen flats op het eiland Rügen; en tot slot het Schwerbelastungskörper, of zoals ze in Berlijn zeggen: de Naziklotz.

 

5. Extreme wreedheid

In deze aflevering vier plekken waar de nazi’s op een uiterst wrede wijze te keer gingen, ongehinderd door welke controle dan ook: Pirna, waar slot Sonnenstein ligt, een van de zes zogenoemde Euthanasie-Anstalten; de gevangenis Plötzensee in Berlijn, waar veel executies plaatsvonden; Gardelegen, waar deelnemers aan de dodenmarsen gruwelijk aan hun einde kwamen; en tot slot kamp Buchenwald, waar de waanzin regeerde

 

6. Daden van verzet

In deze aflevering vier plekken van verzet, plekken waar mensen iets wilden doen tegen Hitler en zijn onmenselijk regime: de Rijksdag in Berlijn, door Marinus van der Lubbe in brand gestoken; de Sankt Lambertikerk in Münster, waar bisschop Von Galen een heel dappere en bijzondere preek hield waarin hij protesteerde tegen de moord op gehandicapten; München, het verhaal van verzetsgroep Die Weisse Rose; en tot slot de Von Stauffenbergplatz in Berlijn, de plek waar Graaf Von Stauffenberg, de man die de aanslag op Hitler pleegde, dezelfde avond nog viel voor een vuurpeloton.