Blog #2 | Het Grote Vrouwen Kunst Boek | Clara Peeters

Video 06 jul 2020
Robin Kramer

Iedere week plaatst WBOOKS een blog over een bijzondere vrouwelijke kunstenaar. Ter gelegenheid van de verschijning van Het Grote Vrouwen Kunst Boek. Om de twee weken zal de blog aangevuld worden door een microdocumentaire over de kunstenaar van die week. Deze week: Clara Peeters. Mét een bijzondere bijdrage van Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis. Zij nam ook het eerste exemplaar in ontvangst.

 

 

 

Wat ontzettend leuk is: Peeters zelf is er soms bij op haar schilderijen. Zoals hier: in de rand van deze aardewerken kruik heeft ze haar eigen portretje weerspiegeld. Dus als u ooit werk van Clara Peeters ziet, let op: wie weet ontdekt u haar zelf ook.

Stillevens, de zeventiende eeuw. Een wereld die door mannen wordt geregeerd en bewaakt. Maar dan is er Clara Peeters: een vrouwelijke stillevenschilder, de enige van wie met zekerheid kunnen zeggen dat zij op dat moment actief was. In 2016 kreeg Peeters als eerste vrouwelijke kunstenaar een solotentoonstelling in het Museo del Prado in Madrid.

Ontbijtjes

Peeters specialiseerde zich in de zogenoemde ‘ontbijtjes’. Het meesterschap waarmee ze verschillende texturen weergeeft, doet vermoeden dat ze les heeft gehad van de invloedrijke Vlaamse schilder Osias Beert. Maar er is weinig bekend over het leven van Clara Peeters. Daarbij zijn er ook genoeg kunsthistorici die zeggen dat Peeters eerder zelf een leider en innovator geweest.

Het lijden van Christus in kersen

De schilderijen van Clara Peeters worden gekenmerkt door religieuze symboliek. Zo refereert het werk Stilleven met kazen, artisjok en kersen het spirituele en het wereldse leven. Het brood verwijst naar het Laatste Avondmaal, terwijl de zuivelproducten duiden op het moederschap. Het lijden van Christus zit in de kersen. De artisjok symboliseert lust, het glimmende bord de ijdelheid.

Clara Peeters, Stilleven met kazen, artisjok en kersen. 1625, olieverf op paneel, 33,3 x 46,7 cm.

 

 


Het Grote Vrouwen Kunst Boek vertelt de verhalen van vierhonderd kunstenaars, uit meer dan vijftig verschillende landen en uit de afgelopen vijf eeuwen. Elke kunstenaar komt aan bod met een sleutelwerk en een informatieve achtergrondtekst. Dit aankomende standaardwerk loopt parallel aan een discussie over en hang naar meer diversiteit in de culturele wereld – it’s been a long time coming, maar ook precies op tijd.

Het Grote Vrouwen Kunst boek