• Gratis verzending vanaf €30 (daaronder €2,95)
    • Voor 15.30 uur besteld, dezelfde dag verzonden
    • Zorgvuldig verpakt
    • Gratis retourneren
  • 9.6 ★★★★★ (4092)
    • Geen producten in je winkelmand.

Gratis verzending vanaf €30 (daaronder €2,95)
038 - 467 34 00

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling “Regie: Rembrandt” in Museum Rembrandthuis

maart 2 - mei 26

Regie: Rembrandt

Het doek gaat open voor Regie: Rembrandt, in Museum Rembrandthuis

Rembrandt was een meesterlijke verteller van verhalen, niet in woord maar in beeld. Hij regisseerde zijn figuren zorgvuldig en paste trucs toe die vaak afkomstig waren uit het theater. In het voorjaar van 2024 organiseert Museum Rembrandthuis de tentoonstelling Regie: Rembrandt. De tentoonstelling laat zien dat Rembrandts kunst en het theater in de stad Amsterdam nauw met elkaar verbonden zijn. Het is de eerste tentoonstelling die Rembrandt als regisseur in de spotlight zet.

Voor de tentoonstelling komt een aantal topstukken naar Museum Rembrandthuis, waaronder het schilderij Potifars vrouw beschuldigt Jozef (1655) uit de Gemäldegalerie in Berlijn, dat daarmee voor drie maanden terugkeert naar het huis waar Rembrandt het schilderde.

De tentoonstelling Regie: Rembrandt vindt plaats van 2 maart tot 26 mei 2024 in Museum Rembrandthuis.

Rembrandt vertelt verhalen in beeld

In Regie: Rembrandt gaat de bezoeker ‘de vloer op’, op zoek naar de manier waarop Rembrandt zijn voorstellingen ‘regisseerde’. Rembrandt wist hoe belangrijk het was om een pakkend moment uit een verhaal te kiezen om uit te beelden. Schilders kozen vaak voor een omslagpunt in het verhaal, wat op het toneel ‘peripetie’ heet. Dat is het beslissende moment waarop de (hoofd)persoon – vaak door een plotselinge gebeurtenis – tot een ingrijpend inzicht komt. Kunstenaars beeldden dan vaak de emotionele uitbarsting na dit omslagpunt uit, met als gevolg schilderijen vol drama. Maar Rembrandt koos graag voor een moment dat daar net aan voorafgaat, het moment waarop de spanning te snijden is. Zo betrekt hij de kijker bij de scène, die daardoor meeleeft en meevoelt. Een prachtig voorbeeld is zijn schilderij van Suzanna, een bruikleen uit het Mauritshuis (Den Haag). Rembrandt toont de naakte Suzanna die op het punt staat een bad te nemen maar zich opeens realiseert dat ze bespied wordt door twee mannen met slechte intenties.

Gegevens

Begin:
maart 2
Einde:
mei 26
Evenement Categorie:
Site:
https://www.rembrandthuis.nl/nl/tentoonstelling/regie-rembrandt/

Organisator

Museum Rembrandthuis

Locatie

Museum Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
Amsterdam, 1011 NK
Bekijk de site van Locatie
De waardering van wbooks.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4092 reviews.