De Gouden Koets is na vijf jaar restauratie weer te zien voor het publiek. Vanaf het allereerste moment dat de koets het toneel betrad, gaan bewondering en protest hand in hand. Het boek De Gouden Koets bij de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum biedt ruimte voor historische context en actueel debat. Koning Willem-Alexander heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.
Sprookje
De Gouden Koets is veelbesproken erfgoed en roept bij velen vragen op. Is het wenselijk dat de koets na de restauratie blijft rijden op Prinsjesdagen tijdens Oranjehuwelijken en inhuldigingen? Verdient het rijtuig aanpassingen, of hoort hij in een museum thuis? Steeds meer Nederlanders nemen aanstoot aan de schilderingen op de koets, die verwijzen naar het koloniale verleden. Anderen koesteren het rijdende sprookje.
Veelstemmige geschiedenis
Het rijk geïllustreerde boek vertelt op toegankelijke wijze belangrijke en verrassende verhalen over de Gouden Koets. Hoe is de koets ontstaan en wat was het doel ervan? Hoe is de koets sindsdien gebruikt? Welke symboliek is er precies in verwerkt? En waarom is ze al sinds het eerste idee, in 1896, onderwerp van discussie en protest? Gerenommeerde auteurs en jonge talenten buigen zich over deze en andere vraagstukken. Zo biedt De Gouden Koets uiteenlopende perspectieven op dit controversiële rijdende erfgoed.
Tentoonstelling
Op 18 juni 2021 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling geopend De Gouden Koets. De plek waar ooit de weesmeisjes van het Burgerweeshuis borduurden aan de kussens van de koets. De koets wordt getoond in een glazen behuizing op de grote binnenplaats. In zes omringende museumzalen worden uiteenlopende verhalen uitgelicht. Hedendaagse kunstenaars tonen in de tentoonstelling werk dat aansluit bij de thematiek van de koets.
Blader hier door het inkijkexemplaar.
Click here for the English version.