Duizenden Nederlandse kerken en kloosters herrezen in de periode 1918-1971. Katholieke architecten en kunstenaars worstelden met traditionele kunstopvattingen, hun opdrachtgevers en doelgroepen. Ondertussen werd de snel oprukkende avant-garde kunst met argusogen bekeken door de kerk. Veelal werd gekozen voor een compromis tussen kerkelijke traditie en moderne kunst.
In Uit het keurslijf wordt een breed palet aan modern-christelijke kunst besproken. Van de moderne glas-in-loodramen van de avant-gardekunstenaar Lodewijk Schelfhout in de kapel van de voormalige Hilversumse kweekschool tot de gereformeerde Oosterkerk in het Friese Kollum waar zowel de invloed van de Amsterdamse School als de Groningse kunstenaars van De Ploeg is terug te zien. Ook de christelijke schilderijen van Jan Sluijters en het bijzondere Aktion im Moor van Joseph Beuys uit 1971 in de Peel.
Onder leiding van kunst- en cultuurhistoricus Jos Pouls schreven studenten van de Open Universiteit over de strijd om de modern-christelijke kunst in Nederland. Het boek is hiervan het resultaat. Met het oog op de toenemende ontkerkelijking en de daaruit voortkomende leegstand van religieuze gebouwen komt Uit het keurslijf dan ook precies op het juiste moment om de onvermoede schoonheid van de modern-christelijke kunst blijvend onder de aandacht te brengen.