Stroomlijn op het spoor, het nieuwste boek van spoorwegkenner Carel van Gestel is nu verkrijgbaar! Van Gestel geeft de lezer een uniek beeld van het Nederlandse spoorwegmaterieel uit de jaren ’30 en het begin van de jaren ’40 van de twintigste eeuw. Vanaf de bouw tot de buitendienststelling en tenslotte de sloop.
Unieke foto’s
Stroomlijn op het spoor bevat ca. 340 afbeeldingen in kleur en zwart-wit. Bekende spoorwegfotografen hebben hun medewerking verleend aan het boek door spectaculaire, vaak nog onbekende foto’s beschikbaar te stellen.
Futuristisch
In de jaren ’20 en ’30 staat bij het ontwerpen van vervoersmiddelen een zo laag mogelijke luchtweerstand voorop. Zo doet behalve bij het weg- en vliegverkeer ook bij de spoorwegen de stroomlijnvorm zijn intrede.
In Nederland zorgt in 1934 de introductie van het driedelige dieseltreinstel voor een ware sensatie. Zoiets futuristisch is nog nooit vertoond! De stroomlijnvorm van deze zogenoemde diesel-drie zal gedurende enkele decennia het beeld van de spoorwegen in Nederland bepalen. Al snel verschijnen ook elektrische treinstellen met deze vorm en wordt in navolging van het buitenland geëxperimenteerd met een stroomlijnbeplating voor stoomlocomotieven.
Over de auteur
Carel van Gestel (1946) is al vanaf zijn jeugd geboeid door de Nederlandse spoorwegen, waarover hij in de loop der jaren talrijke artikelen en boeken heeft gepubliceerd. Stroomlijn op het spoor is het zesde boek van zijn hand dat wordt uitgegeven door WBOOKS.