Abstracte kunst | Een wereldgeschiedenis is een gedurfde nieuwe verkenning van de oorsprong en evolutie van een invloedrijke kunststroming door gerenommeerd kunsthistoricus Pepe Karmel. Voor het eerst wordt er dieper ingegaan op de wortels van het abstracte.
“De nieuwe kunst was niet ‘abstract’ omdat ze nergens op leek, maar omdat ze geen vast gezichtspunt meer had. Het uiteindelijke doel van abstractie was vrijheid: uitdrukkingsvrijheid voor de kunstenaar, vrijheid van interpretatie voor de beschouwer.“ – Pepe Karmel in Abstracte kunst | Een wereldgeschiedenis
Lees hier de complete inleiding van Abstracte kunst. En ontdek welke rol een oer-Hollandse koe speelt in de geschiedenis van de abstracte kunst…
Niet chronologisch, maar thematisch en gecategoriseerd op onderwerp gaan we de geschiedenis tegemoet. Karmel focust op het onderwerp, en toont hoe de kunstenaars zich uiten via hun abstracte beeldtaal. Lichamen en landschappen, kosmologieën en kalligrafie, architectuur en patronen. Van de pioniers tot de protegés van het genre – Kazimir Malevich, Hilma af Klint, Wassily Kandinsky, Ibrahim El-Salahi, Carlos Cruz-Diez, Bridget Riely, Anni Albers, Sean Scully, Julie Methretu en Wu Guanzhong, om er maar een paar te noemen.
Ook is er veel ruimte voor Nederlandse kunstenaars, vaak meesters van het abstracte – denk bijvoorbeeld aan Piet Mondriaan, die zelf meende al vóór Jan van Eyck abstractie in Nederlandse werken te herkennen, en Bart van der Leck.
Hans Janssen, conservator Kunstmuseum Den Haag schreef het voorwoord van het boek: “Waarom heeft Nederland zoveel abstracte kunst voortgebracht, zoals ook nu weer blijkt uit dit bijzondere boek van Pepe Karmel. Dat is een goede vraag. Een antwoord zou weleens kunnen schuilen in de permanente discussie in onze contreien over de vraag of de verhalen en beelden van de Bijbel al dan niet echt gebeurd zijn. En sindsdien bakkeleien wij dus in onze zompige rivierendelta over de vraag wat werkelijkheid precies is. We komen er niet uit.
Volgens Mondriaan bestaan er veel misverstanden over het nieuwe, over begrippen als ‘realisme’ en ‘abstractie’. De uitdrukkingsvorm van veel kunst lijkt bij eerste kennismaking veel nieuwer dan hij in feite is. Origineel zijn is niet eenvoudig. Daar komt veel ervaring en geduld bij kijken. Want zich losmaken van de traditie vereist dat men die eerst door en door kent. En tenslotte stelde hij vast dat men zichzelf ook geen atheïst kan noemen zonder religie, welke dan ook, werkelijk beleefd te hebben.”
Met 344 pagina’s is Abstracte kunst | Een wereldgeschiedenis een lijvig naslagwerk dat uitnodigt tot urenlang leesplezier en uitdaagt tot een andere kijk op abstracte kunst.