Abrupte afsnijdingen en extreme perspectieven. Close-ups en diagonale composities. Neorealistische schilderkunst, Nieuwe Fotografie en film uit het interbellum ontmoeten elkaar in één boek. Hierin is te zien hoe deze kunstvormen in Nederland toentertijd sterke verwantschap vertonen. Cineasten, fotografen en schilders kozen vergelijkbare thema’s en stilistische middelen. Met een nieuwe, moderne blik bekeken ze de zichtbare werkelijkheid.
Voor het eerst is er in Nederland een tentoonstelling die de verwantschappen en onderlinge contacten tussen neorealistische schilderkunst, Nieuwe Fotografie en (avant-gardistische) film in het interbellum onder de loep neemt. Want deze stromingen hebben meer met elkaar gemeen -zowel stilistisch als thematisch- dan tot nu toe werd gedacht. Daarnaast bewogen de beoefenaars van beide disciplines zich regelmatig in dezelfde kringen.
Nieuwe kaders. Schilderkunst, fotografie en film 1920-1940 brengt het werk van onder anderen Erwin Blumenfeld, Eva Besnyö, Paul Citroen, Piet Zwart, Pyke Koch, Charley Toorop en Carel Willink samen om de parallellen in hun werk in beeld te brengen en in de tijd te plaatsen.