Ontdek de Laurenskerk als baken van kunstenaars. De Zandstraatbuurt als het Montmartre van Rotterdam, totdat de sloophamer kwam. Beleef hoe de havens onstuimig groeiden en het mastenwoud verandert in een wolkendek van rookpluimen. Ervaar het onvermijdelijke bombardement. En de wederopbouw. De schilders van Rotterdam legden het vast.
Van Verschuier tot Jongkind en De Lorme tot Langendijk. Van Richters tot Van Mastenbroek, Toorop, Gubbels en Van Lieshout. Dit boek gaat niet over Pieter de Hoogh, Breitner, Kees van Dongen of Willem de Kooning. Zij werden in Rotterdam geboren, maar wilden er niet zijn. Kunsthistoricus Werner van den Belt en journalist Bob Hardus onderzoeken de levens, de werken en inspiratiebronnen van kunstenaars die zich vereenzelvigen met de enerverende geschiedenis van de koopmansstad aan de Maas.
Rotterdam is een stad voor kunstenaars die het water en het werk niet schuwen maar omarmen. Hoge luchten, volle kades en de weerbarstigheid van hout op steen en stoom op staal in weer en wind. Handen uit de mouwen. Pen op papier, kwasten op het doek, glas in lood of een spuitbus op de muur. De drager is vaak bijzaak. Als het maar werkt; gedreven door en vaak zelfs drijvend óp het water.
Deel 24 in de reeks Kunstenaarskolonies in Nederland. Klik hier om de andere delen te bekijken