Op 2 juli 1771 verscheen in Den Bosch de allereerste Brabantse krant. ‘Wij hebben de eer het publicq te adverteren…’. Met deze woorden begint 250 jaar geleden de roerige geschiedenis van het Brabants dagblad.
De onderlinge concurrentie tussen dagbladen was groot en daarmee ook de strijd om de lezer. Door veelvuldig het belang van de lezer voorop te stellen, wist het Brabants Dagblad een trouw publiek aan zich te binden. Met regionaal nieuws, puzzels, een exclusieve sportkrant en vaste rubrieken ontstond gaandeweg een moderne krant. De krant kent een verleden vol met strijdbare redacteuren die van zich lieten horen in het politieke debat en zich door overheid of kerk niet lieten voorschrijven hoe zij hun werk moesten doen. Onafhankelijke journalistiek bedrijven bleef ook tijdens de Duitse bezetting de ambitie van de krantenmakers.
Journalist en historicus John van Zuijlen bladert in zijn boek 250 jaar terug in de tijd. Zo ontvouwt zich het fascinerende verleden door de ogen van de krant. De vele afbeeldingen uit de opmerkelijke bestaansgeschiedenis van het Brabants Dagblad maken dit boek tot een prachtig monument voor deze spiegel van de samenleving. De krant als bindmiddel voor Brabant, toen én nu.