Gerrit Lamberts (1776–1850) maakte in de eerste helft van de 19e eeuw honderden tekeningen van Amsterdam. Bij een aantal tekeningen bedacht hij wandelingen, met beschrijvingen op rijm.
Zijn kleurrijke topografische tekeningen laten een 19e-eeuws Amsterdam zien, ogenschijnlijk vredig, vrolijk en sfeervol: een vrouw die haar stoepje veegt, een winkelier die zijn koopwaar uitstalt, spelende kinderen. En dat terwijl de stad een zware tijd doormaakte. Amsterdam was in 1813 immers berooid achtergelaten door de Fransen. De scheve houten huisjes, vervallen panden en afgebrande stadsdelen op Lamberts’ tekeningen tonen dan ook de veranderingen. Maar wat overheerst is de gemoedelijkheid en zijn overduidelijke liefde voor de stad.
Gijs Stork en Floor van Spaendonck, bekend van hun wekelijkse wandelcolumn in Het Parool, delen die liefde voor Amsterdam met Lamberts. In dit boek nemen zij ons mee door Amsterdam en vertellen liefdevol over geschiedenis, cultuur en interessante achtergronden bij de verschillende buurten, gevels, bruggen en grachten. Zonder de pretentie om compleet te zijn, soms vluchtig, maar altijd met veel plezier.