In Stillevens door Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw wordt eerst een overzicht gegeven van de stilleven-schilderkunst in de Nederlanden in de zeventiende eeuw. Aan bod komen de diverse soorten stillevens, welke centra een rol speelde, wat toonaangevend werk was, wie de belangrijkste meesters waren en wie de afnemers/kopers van stillevens waren.
Het kernhoofdstuk behandelt de stillevenschilderkunst in Zeeland, min of meer chronologisch. Wie schilderde wat, waar, wanneer en voor wie? Door welk werk en door welke kunstenaars lieten de in Zeeland werkzame schilders zich inspireren en hoever strekte hun eigen invloed? Tot de meest bekende Zeeuwse stillevenschilders behoren Amrosius Bosschaert de Oude, die aan het begin van de eeuw belangrijk bijdroeg tot de ontwikkeling van de bloemstillevenschilderkunst, en Adriaen Coorte, die aan het einde van de eeuw een geheel eigen kijk op het stilleven had die nu enorm wordt gewaardeerd, maar die tot ver in de vorige eeuw nauwelijks enige bekendheid genoot, zeker niet buiten Zeeland.
Stillevens van Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw sluit af met een overzicht van de in Zeeland werkzame stillevenschilders (zoals een overzicht van portretschilders werd gegeven in het daaraan gewijde deel).