Het overwegend agrarische Voorne-Putten onderging na 1945 een ingrijpende metamorfose. Het weidse uitzicht boven de uitgestrekte polders kreeg een totaal ander aanzien toen de fabrieksschoorstenen, hoogspanningsmasten, woonwijken en flatgebouwen verrezen. De bewoners hadden weinig grip op alle veranderingen die de oprukkende havens en aanleg van de Haringvlietdam met zich meebrachten. De locaties van nieuwbouw en de uitbreidingen op het gebied van infrastructuur werden gedicteerd door planologische diensten.
Toch probeerde het eiland zijn eigen stempel te drukken: Brielle liet tal van historische panden restaureren terwijl Spijkenisse zich niet langer door het verleden wenste te laten leiden en de dorpskern grotendeels sloopte. Hellevoetsluis poogde nieuwe industrieën aan zich te binden om de leegstaande marine-complexen te laten herleven en Rockanje en Oostvoorne ontpopten zich als uiterst populaire badplaatsen.
In Van weilanden naar woonwijken. Voorne-Putten 1945-1975 wordt de roerige geschiedenis van Voorne-Putten in de periode 1945-1975 gepresenteerd. Aan de hand van foto’s uit de collectie van het Streekarchief en andere instellingen wordt in beeld gebracht hoe de samenleving te maken kreeg met de gevolgen van de Deltawerken, de uitdijende haven de ruilverkaveling. Al bladerend verandert de vroegere samenleving in de dynamische, moderne maatschappij die vandaag de dag herkenbaar is.