Piet Mondriaan en Bart van der Leck stonden aan de basis van grote vernieuwingen in de schilderkunst. Primaire kleuren, horizontalen en verticalen moesten uitdrukking geven aan een nieuw besef van kunst.
In dit boek staat de ontmoeting centraal tussen Mondriaan en Van der Leck en de spannende artistieke dialoog die op gang kwam nadat zij elkaar ontmoetten in 1916.
Bart van der Leck kwam uit een kunstnijvere traditie en had zich bekwaamd in de glasschilderkunst. Piet Mondriaan was in het werk dat hij rond 1914 maakte geïnteresseerd geraakt in de ruimte die zich voordoet tussen de toeschouwer en het schilderij, en hoe die ruimte door ervaring van het schilderij tot leven kan worden gebracht. Als de kunstenaars kennis met elkaar maken blijken zij tot hun eigen verbazing met dezelfde fascinaties te worden gestuurd. In de loop van 1916 en 1917 ontspint zich een bijzondere wisselwerking waarin beide kunstenaars voordeel halen uit het contact. De Stijl is geboren. In Piet Mondriaan en Bart van der Leck: De uitvinding van een nieuwe kunst, Laren 1916-1918 is er voor het eerst een precies verslag van het ontstaan van het tijdschrift De Stijl, waarin beide kunstenaars een belangrijk aandeel hebben. En is er voor het eerst een materieel technisch verslag van de manier waarop Piet Mondriaan en Bart van der Leck hun werk maken.