Atlas van vier eeuwen Joods leven in Amsterdam
Joods leven is tot op vandaag de dag diep verbonden met de groei en ontwikkeling van de stad Amsterdam en met de levens van niet-Joodse Amsterdammers, die de hoofdstad even vanzelfsprekend ‘Mokum’ noemen. Deze atlas toont de plaatsen waar zij neerstrijken, de manier waarop zij de stad – soms letterlijk – helpen vormgeven, hoe zij een positie veroveren in de stedelijke samenleving en hun relaties met elkaar en met de overige stadsbewoners.
De geschiedenis van Joods Amsterdam is veelbewogen, met perioden van rust en bloei, vriendschappen, maar ook conflicten en antisemitisme met als dieptepunt het gat dat de moord op driekwart van de 80.000 Joodse Amsterdammers gedurende de Duitse bezetting nalaat. Atlas van Mokum is een verhaal van vallen en opstaan van Joods leven in Amsterdam in al haar diversiteit door de eeuwen heen. Want een rode draad in dit boek is dat op ieder gebied, of het nou gaat om religie of politieke voorkeur, Joodse Amsterdammers altijd net zo divers en verdeeld zijn geweest als hun niet-Joodse stadsgenoten.
Aan Atlas van Mokum werd bijgedragen door Jaap Cohen, Wally de Lang, Hanneloes Pen, Mark Ponte, Emile Schrijver, Rob de Spa, Jurryt van Vooren en Ariane Zwiers.